Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

Un 50% d'espanyols pagaria més per aliments que suposin menys impacte ambiental

27/06/2022

El 50% dels espanyols està preparat per pagar un 10 % més pels productes agroalimentaris produïts de manera més respectuosa amb l'entorn, limitant l'anomenada "petjada de carboni", segons un Eurobaròmetre publicat dimarts passat per la Comissió Europea (CE). 

La mitjana d'europeus disposats a pagar més car per aquests ali-ments és el 60%. L'enquesta -realitzada als vint-i-set Estats mem-bres de la U E entre el 21 de febrer i e l 21 de març passats- analitza l'opinió dels ciutadans de la Unió Europea sobre l'impacte de l'agricultura al medi ambient i la utilitat de les ajudes de la Política Agrícola Comuna (PAC).

Una majoria d'espanyols (60%) creu a més que els agricultors i ramaders europeus necessiten canviar la seva manera de treballar per combatre el canvi climàtic, fins i tot si això suposa que l’agricultura europea sigui menys competitiva, cosa que opina el 67% dels europeus.

L'Eurobaròmetre mostra que, encara que a la majoria dels europeus els sona la PAC, els detalls d'aquesta política són poc coneguts. El 53% dels espanyols (61% dels europeus) diuen haver sentit a parlar del suport als agricultors a través de la PAC, però no conèixer els detalls.

La gran majoria dels enquestats creu que a través de la Política Agrícola Comuna es compleix la funció d'assegurar un subministrament estable d'aliments a la UE (així ho afirma el 75% dels espanyols i el 79% dels europeus) i que ajuda a comptar amb productes segurs, saludables i sostenibles d'alta qualitat (76% i 74% respectivament).

D'altra banda, l'Eurobaròmetre mostra que gairebé la meitat dels europeus pensa que assegurar un subministrament estable d'aliments a la U E en tot moment hauria de ser un objectiu principal de la PAC.

Aquesta opinió va augmentar en almenys deu punts percentuals a sis països (Finlàndia, Lituània, Suècia, Grècia, Espanya i Itàlia) respecte a una enquesta anterior.

A més, més de la meitat dels entrevistats consideren que la PAC també hauria de contribuir a garantir preus d'aliments assequibles per als consumidors. Des del 2020 aquesta opinió ha guanyat terreny a vint països de la UE i va  ser la resposta més comuna a Grècia (76 %), Xipre (75 %), Bulgària (62 %), Hongria (61 %), República Txeca (58 %) , Letònia. (57%) i Polònia (52%).

Mentre que una gran proporció dels enquestats (58%) diu que l'agricultura ja ha fet una contribució important a la lluita contra el canvi climàtic i que la PAC ajuda a protegir el medi ambient i abordar la crisi climàtica (65%), dos terços (67 %) pensa que els agricultors de la UE encara podrien fer més si canviessin la seva manera de treballar, encara que això signifiqui que l'agricultura de la Uf sigui menys competitiva ;¡ nivell mundial.