Rècord de parades i de participants en la 10a Mostra de Formatges Artesans de Ponent, al Palau d'Anglesola
12/11/2024
El pavelló del Palau d’Anglesola va acollir el passat diumenge, 10 de novembre, vint productors artesans de proximitat, catorze d’ells de formatges i sis més de productes diversos, dins de la 10a Mostra de Formatges Artesans de Ponent. Tant artesans com el públic assistent han valorat positivament l’esdeveniment, destacant els detalls de la decoració i les activitats paral·leles. L’alcalde de la població, Francesc Balcells, ha assegurat que “des de fa deu edicions, el Palau d’Anglesola viu una gran festa major del formatge i la Mostra, ben consolidada, es posiciona entre les capdavanteres del país en el sector formatger”.
La Mostra es va inaugurar dissabte al vespre amb un sopar temàtic de Formatges Camps, vins del Celler del Montsec i la cuina del restaurador Sergi Caelles, del Poli Bar del Palau d’Anglesola, que va reunir 55 comensals. Es van degustar plats cuinats amb formatges, acompanyats per vins diferents del Celler del Montsec.
El conseller d'agricultura, Òscar Ordeig, va presidir diumenge la desena edició de la Mostra, passejant pel recinte firal i conversant amb els artesans formatgers i recollint els neguits del sector. Així mateix, enguany el mag Lari s’ha convertit en el nou Formatger d’Honor de la Mostra, un reconeixement que cada edició recau en un personatge diferent. També va participar com a jurat del Concurs de Pastissos de Formatge, que va reunir una quinzena de plats elaborats amb aquest producte lacti.
Una altra de les novetats d’aquesta edició ha estat la presentació del nou gegantó de la població, un ratolí trapella creat pel mestre geganter Carles Teixidó i Busto, de l'Esfera de Bellpuig, que s'afegirà a les cercaviles palauanglesolines acompanyant la parella actual, l'Elisenda i el Bernat.
El dinar popular amb cassola de tros va ser un èxit total i es van exhaurir les 200 racions. També hi va haver el tast a cegues de formatges i maridatge de vins i es va valorar com a millor formatge de la Mostra El Blau, fet de llet crua de vaca ecològica de pastura, de Formatges Gavarresa, un productor d'Artés (Bages). Juntament amb aquest obrador, han estat presents a la mostra Làctics Ubach, Vic (Osona), La Petita Ànima, Vacarisses (Vallès Occidental), Formatges Veciana, de Segur de Veciana (Anoia), Formatges Sant Gil d’Albió, Llorach (Conca de Barberà), Formatges Monber, Agramunt (Urgell), Formatges de Ponent - Cal Quitèria, Almacelles (Segrià), Formatges de Pallars, Talarn (Pallars Jussà), Formatgeria Roura Soler, Sant Pau de Segúries (Girona), Caterí Cuinant Formatges, Calders (Moianès), Formatge Bauma, Borredà (Berguedà), Camins del Nord, Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), Cal Cantaré Formatgeria, Santpedor (Bages) i l'amfitrió i creador de la Mostra, Formatges Camps, del Palau d’Anglesola.
Exposició de vehicles clàssics, sessions de cuina en directe, presentacions de propostes gastronòmiques, espai culinari per als infants i l’humor de l'Esperanceta han estat altres de les moltes i exitoses activitats que s’han organitzat dins de la Mostra.
Cal recordar que els productors que han participat enguany en aquesta edició han estat Davantal net de gluten, obrador del Palau d'Anglesola; La Vella Caravana, cervesa artesana de Menàrguens; El Celler Sanui, de Lleida; Cal Senzill, conserves artesanes de Bellvís; Castellmel, mel de Bell-lloc d'Urgell, i Marnuthem, vermut de Bell-lloc d'Urgell.
Nom: 10a Mostra de Formatges Artesans de Ponent
Lloc: El Palau d’Anglesola
Data: 10 de novembre de 2024