Lleida reivindica la seva cuina tradicional a La Fonda de Catalunya Ràdio
27/08/2024
Els protagonistes de la gastronomia lleidatana parlen amb Pep Nogué sobre la importància dels productes de proximitat i les arrels culinàries
El programa La Fonda de Catalunya Ràdio, dirigit per Pep Nogué, ha dedicat una edició especial a la cuina tradicional de Lleida, un territori ric en sabors autèntics i productes de proximitat. L’episodi, des del restaurant Cal Marina d’Anglesola, ha comptat amb la presència de diversos experts i figures destacades de la gastronomia lleidatana que han ofert les seves perspectives sobre la riquesa culinària del territori.
Diana Ruera, cuinera del restaurant Cal Marina, ha estat una de les veus protagonistes del programa. Ruera ha destacat la importància de l’horta lleidatana en la seva cuina: “A Cal Marina, treballem amb les verdures i hortalisses que ens dóna la nostra terra, perquè creiem que la proximitat no només és una filosofia, sinó una manera de respectar els cicles naturals i oferir el millor als nostres clients.” La cuinera ha subratllat que la cuina lleidatana va molt més enllà dels cargols, amb plats on la carn de granja i de corral són també essencials: “El porc, a casa nostra, és un ingredient fonamental. El tractem amb respecte perquè sabem que és la base de moltes receptes tradicionals que defineixen la nostra identitat.”
Joaquim Castells, de Càrniques del Pla de Bellpuig, ha afegit que la qualitat de la carn que produeixen es deu en gran mesura a les condicions òptimes en què es crien els animals: “A les nostres granges, cuidem cada detall perquè sabem que això es reflecteix en el producte final. És un privilegi poder oferir una carn que parla de la terra on s’ha criat.” Castells ha insistit en la rellevància de mantenir aquestes tradicions en un món cada cop més globalitzat: “La carn de Lleida té una identitat pròpia que no podem perdre. Hem de seguir treballant perquè les noves generacions entenguin el valor del que fem aquí.”
Lluís Agea, gastrònom i conegut tastaolletes, ha posat en valor la diversitat de la cuina lleidatana: “Lleida és un territori on cada plat té una història. És fascinant veure com els sabors de sempre es poden reinterpretar sense perdre l’essència. Aquí, la cuina és cultura.” Agea ha expressat la seva admiració per la capacitat de la cuina lleidatana per reinventar-se, a la vegada que es mantenen les seves arrels fermament ancorades en la tradició.
Montse Llort, del restaurant Cal Senzill de Bellpuig, ha compartit la seva passió pels productes de temporada: “Al nostre restaurant, només treballem amb el que és de temporada, perquè creiem que és la millor manera de respectar el producte i d’oferir un sabor autèntic. A Lleida tenim la sort de comptar amb una horta increïble, i això és el que hem de portar als plats.” Llort ha destacat que la frescor i la proximitat són claus per a l’èxit de la cuina tradicional.
Per completar l’experiència, el programa també ha inclòs una visita al mercat del Poblenou per descobrir les tendències culinàries del dia a dia, amb un especial protagonisme del cuiner Josep Maria Kao, qui ha aportat la seva visió particular al segment “Bocatto di cardinale”. Òscar Gómez ha estat l’encarregat de presentar el restaurant Puche de Palamós a la “Guia Virginias”, remarcant l’excel·lència d’aquest establiment de la Costa Brava.
La dolçor final ha arribat de la mà del pastisser Lluís Riera, qui ha sorprès els oients amb una “poesia dolça”, una creació que ha captivat tothom pel seu equilibri de sabors i la seva presentació acurada. “Cada postre que faig és un homenatge als productes amb els quals treballo. A Lleida, hi tenim una matèria primera excepcional, i això és el que vull reflectir a cada creació”, ha conclòs Riera.
Aquest nou programa de La Fonda ha servit per recordar als oients que la cuina de Lleida és molt més que un conjunt de receptes. És una forma de viure, una manera de connectar amb la terra i una expressió d’amor pels productes que ens envolten. Aquest episodi no només ha estat un homenatge a la cuina lleidatana, sinó també una crida a preservar-la i a seguir-la celebrant en cada àpat.