Lleida reivindica la qualitat de la seva fruita de pinyol: l’experiència del camp a la taula
25/08/2024
El pagès Javier Pastoret i el cuiner Xixo Castaño destaquen la importància de les varietats autòctones i els reptes de producció a les Terres de Lleida a La Fonda de Catalunya Ràdio
Les terres de Lleida, conegudes per la seva riquesa agrícola, han estat les protagonistes d’una nova edició del programa “La Fonda” de Catalunya Ràdio, conduït per Pep Nogué. El programa ha comptat amb la participació de dos experts que han ofert la seva visió sobre la fruita de pinyol, un dels productes estrella de la comarca: el pagès Javier Pastoret i el cuiner Xixo Castaño.
Javier Pastoret, pagès de fruita de pinyol, ha compartit els reptes diaris del seu ofici, i ha remarcat que la seva jornada comença “molt aviat al dematí, a les cinc, cinc i mitja”, i que l’estiu és una època especialment intensa. Pastoret ha parlat de les varietats que cultiva, com la nectarina, el préssec roig i el paraguaià, i ha destacat la dificultat d’aquesta última per les altes necessitats d’aclareig: “És un producte que fa moltes peces a l’arbre i els costos de producció et pugen molt”.
Per la seva part, el cuiner Xixo Castaño ha defensat el valor gastronòmic d’aquestes fruites, i ha explicat com les utilitza en la seva cuina per realçar plats tradicionals i moderns. Castaño ha subratllat que la qualitat de la fruita de Lleida és un factor clau per l’èxit de la seva cuina, i ha animat els consumidors a valorar-la: “El que ens interessa és vendre el producte amb un preu que ens puguem guanyar la vida”.
Aquesta conversa ha evidenciat la importància de la diversificació en les explotacions agràries, com ho exemplifica la combinació de la producció de préssec amb altres fruites com la pera, que també té una denominació d’origen protegida. Amb aquesta edició de La Fonda, les Terres de Lleida reafirmen la seva posició com a bressol d’una agricultura de qualitat, on la tradició i la innovació van de la mà per oferir productes excel·lents que arriben tant a les taules catalanes com europees.
Abans d’endinsar-se en la fruita de pinyol, La Fonda ha fet també una parada al mercat de Sant Gervasi, on l’especialista en plantes silvestres, Marc Casabosch, ens ha descobert noves delícies al “Bocatto di cardinale”. També s’ha destinat un espai per la innovació cervesera amb Judit Càrtex, mentre la nutricionista Anna Paré ha parlat dels beneficis de les algues. Finalment, Òscar Gómez ha destacat la Bodega Crudo a la “Guia Virginias”.