Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

L'exportació de préssecs i nectarines fora de la UE caurà enguany fins un 90%.

26/04/2022

Els preus finals de venda augmentaran entre un 35 i 40% per l'increment de costos de producció.

La falta "brutal" d'albercocs, préssecs i nectarines que hi haurà aquesta campanya a les comarques de Lleida per les intenses gelades i pedregades d'aquest mes d'abril farà que la exportació de producte a països tercers, és a dir, fora de la Unió Europea (UE) "caigui en picat", aproximadament en un 90%, avançava ahir a LA MAÑANA el director general de Afrucat, Manel Simon.

Les centrals fructícoles prioritzaran el mercat català, espanyol i de països de la UE, on també "donin una garantia de preus raonables i de cobrament" ja que "no volem córrer riscos de comercialització". Així, aquest estiu s'exportarà molt poc producte des de Lleida a Sud-Amèrica, a països com Colòmbia o Brasil, a Canadà, Emirats Àrabs o al nord d'Àfrica.

La producció d'a l be r coc es cal-cula que caurà entre un 55 i un 70%, i la de préssec i nectarina també tindrà una merma important, si bé l'estimació es donarà a finals de maig amb les previsions de collita. Cal recordar que a la Vall de l'Ebre (Catalunya i Aragó) es produeixen entre el 75 i el 80% dels préssecs i nectarines de tot l'Estat espanyol, que amb la climatologia adversa dels darrers dies han quedat greument afectats.

Del total del volum que des de Catalunya s'exporta de presses i nectarines, un 85% va destinat a Europa i un 15% a països de fora de la UE. Simon avançava també ahir a LA MAÑANA que el preu final de venda dels préssecs i nectarines augmentarà enguany entre un 35 i un 40%. "Enguany hem tingut els rostos de producció més alts que mai en la història, ha augmentat el preu de l'energia, del petroli, el gasoil, dels costos de transport, ... i no podem perdre diners, hem de repercutir als preus de venda, si no estem morts, afirmava el director ge-neral d'Afrucat. Simon emplaçava als operadors i distribuïdors a que "no menysprear el producte", ja que es pot córrer el risc de què es quedin sense mercaderia. Davant la manca de producte a Catalunya, hi ha centrals que ja han contactat amb altres d'altres zones d'Espanya com Múrcia o Extremadura per adquirir producte i poder servir als clients.

La intensa tempesta de calamarsa barrejada amb aigua que va caure per Sant Jordi en diferents poblacions del Segrià, el Pla d'Urgell i l'Urgell va afectar unes 478 hectàrees de fruiters, segons la primera estimació feta ahir pel Departament d'Acció Climàtica.