Les tradicions de les orelletes i la ratafia, en la primera demostració del dia a l'estand d'Aliments del Territori
29/09/2024
Les orelletes són un dolç fregit típic, amb algunes variants, de diferents zones de Catalunya, però tenen al Pla d'Urgell, i més en concret al poble de Sidamon, una gran tradició que manté ben viva l'Andreu Montserrat, qui avui ha ensenyat al públic com es fan en la primera demostració del dia a l'estand d'Aliments del Territori.
Montserrat n'ha portat d'acabades de fer aquest mateix matí per a tots els assistents, però també duia quatre boles de massa (a base d'ous, farina de blat, oli, sucre i el suc de bullir llavors de matafaluga -anís- i celiandre -coriandre-) per a fregir-les davant del públic mentre explicava la història i peculiaritats d'aquesta menja, que antigament es preparava a totes les cases del poble per la festa major de Sant Blai, al febrer. Avui se'n mengen tot l'any, malgrat que cada cop en queden menys productors: en tot el Pla d'Urgell només resisteixen tres forners artesans.
Les orelletes del Forn Macià s'han maridat amb la ratafia del Miracle, que s'elabora seguint les receptes del germà Benet del santuari del mateix nom, prop de Solsona, amb les nous i herbes que creixen al seu voltant. És una beguda suau i té poc grau alcohòlic, la qual cosa la fa ideal per a acompanyar dolços com les orelletes, com han pogut constatar els assistents.
Nom: Forn Macià i Ratafia Santuari del Miracle
Lloc: Fira de Sant Miquel
Data: 29 de setembre