Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

L'aparent paradoxa del maridatge de vins d'alta muntanya amb formatges de les terres més planes de Lleida

29/09/2024

A l'alta muntanya es fan grans vins i a la plana un excel·lents formatges artesans, enfront del que podria pensar molta gent. Ho ha demostrat al darrer tast d'aquest matí en Dani Miquel, responsable de la gestió gastronòmica de BO de Shalom, una botiga de vins i productes gourmet amb vocació social, qui ha volgut fer palesa aquesta aparent paradoxa plantejant un maridatge, o com ell diu, agermanament, de vins del Pirineu amb formatges de la plana de Lleida.
El canvi climàtic està fent que les vinyes de la plana comencin a veure mermada la seva producció, així que els viticultors cerquen finques cada cop més cap al nord i situades a major altitud. D'aquesta manera, es comencen a fer bons vins en indrets que fa dècades haurien semblat inapropiats. De la mateixa manera, a les comarques més meridionals, a la plana, es fan grans formatges força lluny de les muntanyes que la majoria de la gent associa amb els millors exemples aquest producte alimentari.
Els vins presentats han estat el Batlliu Salvavides, un riesling conreat al Pallars (que destina part dels seus beneficis a la lluita contra el càncer), i la Presumida del Pallars, de garnatxa blanca i macabeu i maceració carbònica. Els formatges, el Garrotxa de Cal Quitèria, de llet de cabra i escorça florida, que es fa a Almacelles; el Blau del Nét, del Palau d'Anglesola, d'ovella i injectat amb el bacil de la penicil·lina emprat al rocafort abans d'embolicar-lo en paper d'alumini per a intensificar els seus aromes i textura, i el Montllobé, d'Aitona, un altre tipus Garrotxa de cabra madurat dos mesos molt aplaudit pels entesos.

Nom: BO de Shalom

Lloc: Fira de Sant Miquel

Data: 29 de setembre