Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

La verema s'avança entre set i deu dies i es redueix la seva producció

09/08/2022

15-20% menys de producció de l'any 2021 i un 25% menys que un any normal

La verema d'enguany s'avança entre set i deu dies arreu de Catalunya i la producció s'estima que es reduirà un 15% de mitjana per la sequera, segons l’institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). No obstant això, la collita es preveu "sana i de qualitat". La sortida de raïms ha estat entre un 4% i un 33% inferior a la campanya de 2021, més reduïda en la varietat de macabeu i més conforme en el xarel·lo. Al Penedès i la DO Cava, la verema s'avança en els escumosos i vins de varietats primerenques. Hi ha parcel·les que s'han veremat el 27 de juliol (6-9 dies més aviat que el 2021), però l'entrada de raimes generalitzarà la setmana del 8 d'agost. S'espera una verema un 15-20% inferior al 2021 i al voltant d'un 25% menys que en un any normal.

A Costers del Segre, la sequera ha afectat tot el territori i s'espera una reducció de la collita d'un 10% a les zones de secà. En les de reg, es preveu una campanya normal. Les primeres varietats a veremar han estat el chardonnay a Raimat el 29 de juliol, i es preveu collir sauvignon blanc i ull de llebre a Pallars la segona quinzena d'agost, i viognier i syrah a les Garrigues a començaments de setembre.

La verema que s'iniciava en moltes denominacions d'origen a començaments de setembre es preveu que s'avanci a finals d'agost.
 
Raimat va iniciar la verema divendres passat per altes temperatures
 
El celler Raimat (D.O. Costers del Segre) va iniciar divendres 29 de juliol, la verema més primerenca de la seva història. Per la seva situació i el seu clima, ja és, tradicionalment, un dels primers cellers de tota Europa a iniciar la verema. Però aquest any, les altes temperatures l'han obligat a avançar-la pràcticament una set-mana. Tot i les onades de calor d'aquest estiu i la sequera, la verema s'inicia amb optimisme tant pel que fa a la qualitat com a la quantitat de raïm. Joan Esteve, di-rector tècnic del celler, assegura que "la previsió és obtenir una ve-rema de molt bona qualitat, molt sana per rescassetat de pluges, i molt equilibrada".

Segons Esteve, la temperatura mitjana a Raimat "no ha estat excepcionalment diferent a la mitjana de l'última dècada" però, en canvi, sí han tingut més afectació les onades de calor, principal-ment la que es va produir al juny. A banda de la calor, la sequera d'enguany tant a l'hivern com a la primavera també ha estat més destacable.

Malgrat això, no hi haurà afectació en el volum i qualitat de la collita, que es preveu similar a la de l'any passat, amb 6,S milions kg de raïm, el 100% ecològic, per als vins de Raimat. Gràcies al reg de suport amb el que compten les vinyes, l'impacte d'aquestes afectacions serà mínim. Cal recordar que, l'any 1914, Manel Raventós, propietari de Codorniu, va comprar aquestes terres i les va convertir en una de les finques vinícoles més grans d'Europa gràcies al canal que hi porta aigua pura procedent del desglaç de les neus del Pirineu. Tot i que la vinya requereix poca despesa d'aigua, Raimat l'ha reduït més d'un 20% en els últims anys gràcies a sistemes de reg intel·ligents i de precisió.