‘La Fonda’ viatja a Alguaire per descobrir els secrets de la figa coll de dama
28/08/2024
Pep Nogué entrevista l’Imma Roca i l’Emili Lladonosa en un programa que combina tradició, gastronomia i noves tendències culinàries
El programa de ràdio “La Fonda” de Catalunya Ràdio, presentat per Pep Nogué, ha posat el focus aquesta setmana en la figa Coll de Dama d’Alguaire, una fruita que marca el final de l’estiu i que serà la protagonista de la propera Fira de la Figa. Durant el programa, s’ha comptat amb la participació de l’Imma Roca, regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Alguaire, i del pagès Emili Lladonosa, experts coneixedors d’aquest producte local.
Roca ha avançat alguns dels aspectes més rellevants de la propera Fira de la Figa, que tindrà lloc els pròxims dies 14 i 15 de setembre a Alguaire. “Aquest any hem apostat molt pel sector gastronòmic, amb especial atenció al potencial culinari de la figa”, ha destacat la regidora, subratllant la importància d’integrar la fruita en la gastronomia catalana, un aspecte que segons ella, encara està poc desenvolupat en comparació amb altres països.
Per la seva banda, Emili Lladonosa, pagès amb més de 25 anys d’experiència en el cultiu de la figa Coll de Dama, ha compartit els secrets d’aquesta fruita tan apreciada: “La figa Coll de Dama és una varietat excel·lent per al consum en fresc, amb un sabor inigualable i una textura delicada”. Lladonosa ha explicat també els desafiaments del cultiu d’aquesta fruita, com la seva fragilitat i la necessitat d’un tractament minuciós durant la collita per assegurar la seva qualitat.
A més, Imma Roca ha revelat que la fira comptarà amb novetats que prometen sorprendre els visitants, com la participació de reconeguts cuiners que fusionaran la figa amb altres ingredients en plats innovadors. “Volem que la gent descobreixi les múltiples possibilitats de la figa en la cuina, des dels carpaccios fins a les combinacions més atrevides amb productes salats com l’ànec o el formatge”, ha afegit la regidora.
Amb una previsió de participació de milers de visitants i una oferta de caixes de figa per a tots els gustos, la Fira de la Figa d’Alguaire s’anticipa com un esdeveniment imprescindible per als amants de la bona gastronomia i els productes de proximitat. “Us esperem a tots amb els braços oberts”, ha conclòs Roca, qui ha convidat a tothom a gaudir d’aquest esdeveniment únic.
Abans d’endinsar-se en la temàtica de la figa d’Alguaire, “La Fonda” ha ofert un viatge gastronòmic des del mercat de Santa Caterina, on l’Imma Puigcorbé ha compartit el seu peculiar “tweet rural”, fins al “Bocatto di cardinale” amb l’Espartac Peran, que ha revelat les seves preferències culinàries. També s’ha explorat un nou estil de cervesa gràcies a l’experta Judit Càrtex, mentre que l’Òscar Gómez ha destacat el Taproom Dos Kiwis a la “Guia Virginias”. Finalment, el programa s’ha acomiadat amb la poesia lliure del pagès i enòleg Jordi Esteve, inspirada en l’olivar d’en Jan al Celler Rim, tancant així un episodi que ha estat un homenatge als sabors i aromes del territori.