Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

La Fonda de Catalunya Ràdio fa ruta per les formatgeries lleidatanes

24/07/2024

Pep Nogué visita les formatgeries Cal Quitèria i Formatges Camps

El programa La Fonda de Catalunya Ràdio, presentat per Pep Nogué, ha dedicat la seva darrera emissió a parlar sobre la riquesa formatgera de les terres de Lleida. En una ruta que ha començat a Almacelles i ha continuat pel Palau d’Anglesola, Nogué ha visitat les formatgeries Cal Quitèria i Formatges Camps, dues joies del sector que elaboren formatges de luxe amb llet de cabra i ovella.

A Cal Quitèria, situada a Almacelles, el programa ha posat en relleu el seu ramat de 1.000 cabres, capaç de produir 3.000 litres de llet per fer formatges artesans. Carles, responsable de la formatgeria, ha mostrat les instal·lacions i el procés de producció, i ha destacat l’ús de dues màquines innovadores per fer diferents tipus de formatge al mateix temps. “El fet de fer formatges, i sobretot formatges curats, és la manera de tenir els diners en lloc de bitllets amb formatges. És el teu banc particular, la sala de curació de formatges”, ha explicat.

El recorregut ha continuat al Palau d’Anglesola, on Robert de Formatges Camps ha explicat la seva experiència en el món del formatge des de l’any 2000. Amb una producció que ha crescut fins a 16 varietats de formatges, el Robert ha destacat la importància de la qualitat i la cura en cada pas del procés: “Per mantenir un grau d’humitat correcte, hem de treballar la pasta una mica diferent en el moment de tallar i remenar les quallades”​, ha detallat.

A més a més, aquest episodi de La Fonda també ha inclòs una visita al mercat de l’Estrella de Barcelona, on l’especialista cervesera Judit Càrtex ha presentat un nou estil de cervesa, i el cuiner Joan Massagu ha participat a la secció “Bocatto di Cardinale”, descrivint les seves receptes més llamineres. Òscar Gómez ha recomanat el restaurant Colmado 1917 a la “Guia Virginias”, i el pastisser Lluís Riera ha compartit la seva poesia plena de cacau, des de la pastisseria Cacau a Olot. Aquest episodi de La Fonda ha estat una veritable celebració dels productes de proximitat i de l’artesania catalana, i ha servit per posar en valor el treball dels productors i productores del nostre territori.

ESCOLTEU EL PROGRAMA COMPLET