La Fonda de Catalunya Ràdio descobreix la riquesa agroalimentària de la Val d'Aran
04/08/2024
Aquest estiu, La Fonda de Catalunya Ràdio, dirigida pel cuiner Pep Nogué, ha viatjat fins a la Val d'Aran per explorar i donar a conèixer la seva riquesa agroalimentària i gastronòmica. Aquest programa especial s'ha centrat en quatre productes emblemàtics del territori: el caviar d'esturió, la cervesa artesana, les conserves d'autor i les conserves tradicionals, amb la participació destacada de quatre productors locals: Mònica Sanmartí, David Serrano, Robert Bosch i Lorea Estala.
En primer lloc, el programa ha entrevistat la Mònica Sanmartí d'Aran Codina, qui ha destacat la importància de mantenir les tradicions en la producció de conserves. "És d'agrair que hi hagi gent així al territori, perquè ens posen les piles", ha afirmat Sanmartí, qui ha subratllat la vitalitat i l'energia que aporten els productors locals al territori.
David Serrano de Refu Birreria ha compartit la seva experiència en l'elaboració de cervesa artesana a la Val d'Aran. Originari de Manresa, Serrano va decidir traslladar-se a la vall per aprofitar les condicions úniques que ofereix el territori per a la producció de cervesa. "Vam venir aquí amb l'esperança de crear una cervesa que reflectís l'essència d'aquest lloc", ha explicat Serrano, qui ha ressaltat la qualitat de l'aigua i els ingredients locals.
Robert Bosch d'Encantaran ha parlat de les seves innovadores conserves d'autor, que combinen tècniques tradicionals amb un toc modern. Bosch ha destacat la resposta positiva dels consumidors quan els introdueixen a aquestes noves interpretacions dels sabors tradicionals. "Quan sortim a fora del territori i donem a conèixer el paté, la gent queda sorpresa per la qualitat i l'originalitat del producte", ha comentat Bosch.
Finalment, Lorea Estala de Caviar Nacarii ha explicat el procés de producció del caviar d'esturió, un producte de luxe que ha trobat un lloc destacat a la Val d'Aran. Procedent d'Euskadi, Estala ha assenyalat que la qualitat de l'aigua i l'entorn natural de la vall són factors clau per a la producció d'un caviar de primera categoria. "El caviar que produïm aquí té un sabor i una textura incomparables gràcies a les condicions úniques de la Val d'Aran", ha dit Estala amb orgull.
Amb aquest programa, La Fonda de Catalunya Ràdio no només ha posat en relleu la riquesa agroalimentària de la Val d'Aran, sinó que també ha demostrat com la combinació de tradició i innovació pot donar lloc a productes extraordinaris que enriqueixen la gastronomia catalana.
ESCOLTA EL PROGRAMA COMPLET