Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

La cuina i els productes alimentaris de Lleida, dos dels principals reclams al Gastronòmic Fòrum Barcelona

07/11/2022

La Diputació de Lleida participa en aquest certamen amb les DOP i les IGP com a marca i garantia dels productes de proximitat lleidatans, un enllaç entre el territori i la seva cuina

El xef Xixo Castaño, del restaurant Malena, de Gimenells, amb estrella Michelin, ha estrenat  l’espai Catalunya, amb la presentació del  ‘Bombó de llebre i pera de Lleida’, un ‘xoc’ entre la tradició i l’avantguarda, una recepta conscienciada amb el medi ambient i que s’adapta als hàbits de vida saludables del consumidor

El president Joan Talarn ha participat en l’acte d’inauguració d’aquest certamen, que ha obert les portes aquest dilluns amb un gran èxit de visitants

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dilluns en l’acte d’inauguració d’una nova edició del Gastronòmic Fòrum Barcelona (GFB), que se celebra al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, del 7 al 9 de novembre de 2022, que han presidit la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, així com Pau Relat, president de Fira de Barcelona, i Josep Alcaraz, director del Fòrum. El certamen està centrat en el potencial de la ciència i el disseny en la cuina.

La Diputació de Lleida participa en aquest esdeveniment de referència nacional, amb els consells comarcals de les Garrigues, el Segrià, el Pla d’Urgell, la Noguera, el Pallars Jussà, l’Urgell, l’Alt Urgell, el Solsonès i la Cerdanya, presents amb la  DOP del Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, la DOP de la Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya, la DOP Costers del Segre, la IGP de la Vedella dels Pirineus, la DOP de la Pera de Lleida, la DOP de l’Oli les Garrigues i la IGP del Torró d’Agramunt, com a marca i garantia dels productes de proximitat lleidatans, i un enllaç entre el territori i la seva cuina. En definitiva, un aparador per generar oportunitats de negoci, contactes i promoció del sector agroalimentari.

En aquest sentit, el president Joan Talarn ha destacat que, “amb la participació de Lleida en aquest certamen, es pretén posicionar el territori lleidatà com a capital de la gastronomia amb consciència sostenible i socialment responsable, un territori que s’adapta a les necessitats d’un consumidor cada vegada més conscienciat amb el medi ambient i els hàbits de vida saludables. I per això treballem conjuntament, per oferir un programa d’activitats que abordi l’actualitat i els reptes del conjunt del sector”.
 
Un clar exemple és l’espai compartit entre les diputacions de Barcelona, Lleida i Girona i l’empresa pública PRODECA (Promotora d’Exportacions Catalanes), amb l’objectiu d’incrementar la visibilitat i la promoció dels productes en aquest certamen.

Un espai de showcooking en què aquest dilluns el xef Xixo Castaño, del restaurant Malena, de Gimenells, amb estrella Michelin, ha presentat el  Bombó de llebre i pera de Lleida’, un ‘xoc’ entre la tradició i l’avantguarda, que caracteritza la innovació de les seves receptes per donar resposta a les exigències del consumidor, que busca un concepte de restaurant de plaer, més que d’alimentació, apostant com a valor afegit pels productes de qualitat que produïm al nostre territori. Una recepta que ha elaborat en directe i que ha captivat el públic assistent.

El president de la Diputació també ha manifestat l’orgull que suposa poder  promocionar en aquest Fòrum  la pel·lícula ‘Alcarràs’, de Carla Simón, en el seu camí cap als Oscar, per ser un film que narra el procés de transformació del camp lleidatà i posa en valor el talent dels pagesos i ramaders, resultat de l’esforç, sacrifici i dedicació a la terra.

Amb la voluntat de fomentar el consum d’aliments de proximitat, de reconèixer la feina dels pagesos i productors de casa nostra, la Diputació de Lleida ha organitzat un concurs per tal de promocionar el consum d’aquests productes a través de l’APP ‘Aliments del territori i tu’. Es tracta d’una eina que té com objectiu promoure els productes locals i de proximitat i augmentar-ne la comercialització, posant en valor el sector agroalimentari del nostre territori, identificant els productes lleidatans en els establiments de distribució i contribuint a la dinamització de l’economia local i a la creació d’ocupació en el sector agropecuari i agroalimentari.

Aquesta edició centrada en el potencial de la ciència i el disseny en la cuina, s’ha convertit en un espai de referència en què es  presentaran les últimes tendències del mercat de la mà de més de 140 ponents i 65 xefs que sumen un total de 25 estrelles Michelin. Un esdeveniment que té com a objectiu principal difondre les noves tendències del sector de la gastronomia i la restauració, acollint debats, conferències i taules rodones protagonitzades per 45 experts de prestigi internacional en gestió, sostenibilitat, innovació alimentària, ‘food design’, noves tecnologies i màrqueting, entre altres àmbits.