Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

Fòrum Indicacions geogràfiques, un valor ocult del territori. Menja’t l’Origen

31/05/2022

El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, en la seva tasca de suport i promoció al sector agroalimentari del nostre territori, a través de la xarxa “Aliments del territori i tu” ha estat present en aquest fòrum amb l’objectiu de conèixer les perspectives de futur de les indicacions geogràfiques a Catalunya

Avui, ha tingut lloc el “Fòrum Indicacions geogràfiques, un valor ocult  del territori. Menja’t l’Origen” a les instal·lacions de Fundació Catalana de l’Esplai, organitzat pel departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, adreçat a professionals del sector agroalimentari que gestionen o participen en la gestió dels sistemes de qualitat diferenciada: productors primaris, empreses elaboradores de productes, consells reguladors, administracions locals, consultories, empreses de màrqueting i comunicació especialitzats.

En el decurs d’aquest fòrum, amb l’objectiu de debatre sobre el potencial de les indicacions geogràfiques a Catalunya, s’ha presentat la situació actual i les perspectives de futur en el context europeu, s’han mostrat  experiències d’èxit i s’ha obert un debat amb els agents del sector per identificar i consensuar línies d’acció que permetin aprofitar les oportunitats de les indicacions geogràfiques.

Les indicacions geogràfiques (DOP i IGP) són els distintius que permeten associar l’origen geogràfic d’un producte amb unes característiques determinades, amb l’aval de les administracions públiques. A Catalunya actualment tenim 24 indicacions geogràfiques vigents de productes agroalimentaris molt diversos que permeten diferenciar aquests productes en el mercat. La qualitat, proximitat a l’origen, sostenibilitat i tradició són alguns dels valors que projecten les indicacions geogràfiques dels productes agroalimentaris. A més, les indicacions geogràfiques poden ser el motor de desenvolupament econòmic d’un territori.

El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, en la seva tasca de suport i promoció als ens locals del territori, impulsa la xarxa ‘Aliments del territori i tu’ amb l’objectiu de donar a conèixer els aliments locals i de qualitat del nostre territori. Un treball conjunt de suport al sector agroalimentari del nostre territori que és possible gràcies a la col·laboració de tots els consells comarcals lleidatans, del Conselh Generau d’Aran i dels prop de 400 productors i restauradors que hi participen i que fan possible la materialització d’aquesta iniciativa de desenvolupament rural a través de la promoció de productes agroalimentaris de qualitat.