Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

Èxit de la 21a edició de la Fira de l'Oli i la Pedra de Vinaixa

03/04/2024

“Balanç molt positiu pel que fa a vendes, com també en participació en les activitats i format de la fira”. Així ha descrit l’alcalde de Vinaixa, Josep Maria Tarragó, els resultats de la 21a edició de la Fira de l’Oli i la Pedra que s’ha celebrat els dies 29, 30 de març i 1 d’abril a la població garriguenca. “Un format de tres dies que ja es consolida i que mantindrem en pròximes edicions”, ha comentat.

Tres jornades que han acollit 5.400 visitants, dels quals més de dos mil han participat en les activitats que s’han organitzat durant la fira, doblant la participació de la passada edició i quadruplicant la de 2018 (abans de la pandèmia).

Entre les activitats que més èxit han tingut destaquen els tallers i les demostracions gastronòmiques, que han comptat amb la participació de l'Aula Gastronòmica, en què diferents restaurants de les Garrigues han donat a conèixer plats elaborats amb oli d’oliva de la Vall de Vinaixa. També ha tingut força acceptació la ruta guiada per mostrar la transformació de la pedra, les rutes amb ambientació medieval pel centre històric o les demostracions sobre el treball manual de pedra picada, a més del dinar popular o el sopar musical a les foodtrucks.s

Així mateix, la Cooperativa i les botigues de la població han superat la venda d’oli respecte a edicions anteriors, encara que en formats més petits (cinc i dos litres), tot i que, com apunta Tarragó “sovint, les grans vendes arriben després de la fira, ja sigui online o a la mateixa Cooperativa, després d’haver tastat l’excel·lència de l’oli de la Vall de Vinaixa”.

Durant la fira també s’ha presentat la nova associació PECAT de mestres artesans vinculats a la construcció tradicional amb pedra seca.