El formatge artesà català viu un moment dolç, però està en l'etapa de l'adolescència
17/08/2022
Hi ha prop d'un centenar de formatgeries
El món del formatge artesà a Catalunya viu un moment dolç i el nombre de formatgeries ha anat creixent fins prop d'un centenar. El president de l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA), Josep Martí, afirma que hi ha moltes ganes de provar i experimentar. Encara estem en l'etapa de l’adolescència", diu en una entrevista a l’ACN. D'una època juvenil en surten "bogeries" com n'és El Gran Pep, un formatge de cabra gran madurat al voltant d'un any que Martí elabora a la seva formatgera al nucli d'Albió, a l'extrem nord de la Conca de Barberà. Aquesta empresa familiar, amb gairebé 4 anys de trajectòria, exporta un 40% dels seus productes. l'any passat va facturar 1,2 milions d'euros.
El president d'ACREFA, Josep Martí Ninot, està al capdavant de la Formatgeria Sant Gil d'Albió. El petit obrador que va iniciar la seva mare dins la casa pairal i els antics corrals s'ha situat com una de les formatgeries catalanes més importants consolidades. Compta amb una plantilla de deu persones i exporta el 40% de la producció a països com els Estats Units, Canadà, el Regne Unit i Austràlia, entre d'altres.
La meitat de la producció va dirigida a distribuïdors i grans superfícies, com Bonpreu, Caprabo i Plusfresc, mentre entre un 10% i un 15% correspon a venda directa als clients i a botigues. La firma produeix uns 90.000 quilos de formatge anuals, entre les vuit varietats de formatges que elabora aquesta empresa familiar. El que té més sortida és el formatge de cabra tipus Garrotxa. Obté la llet de sis granges lleidatanes.