Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

El cultiu de la figa guanya adeptes per poder diversificar la producció fructícola a Lleida

12/08/2022

La campanya de bacores ha estat de baixa producció i la de coll de dama comença amb quantitats també limitades || La Generalitat té comptabilitzades mig miler d’hectàrees conreades a la província

El cultiu de la figa guanya adeptes entre agricultors de Lleida que busquen diversificar les produccions fructícoles. Aquest és el coordinador de la Sectorial de la Fruita Dolça d’Asaja Lleida, Jordi Vidal, a Aitona. “Fa anys que estic encarant la diversificació, intentar no tenir tots els ous a la mateixa cistella i tenir no només fruita de pinyol, sinó comptar també amb figues, cireres o peres. Exploro les produccions i les rendibilitats, perquè després del veto rus i la caiguda dels preus de la fruita de pinyol la roda econòmica a l’explotació m’estava ofegant”, afirma.

Jordi Vidal ho explica coincidint amb els inicis de la recol·lecció de figues a la seua explotació, de la qual va recollir les primeres de la varietat coll de dama. En principi, esperava que l’inici de la collita es retardés pels efectes de la gelada de començaments d’abril. Tanmateix, es posa en marxa en les dates que poden considerar-se habituals, encara que amb poca quantitat. La producció primerenca de figaflors, explica, ja es va veure afectada pel fred com ha passat amb préssecs i nectarines, per la qual cosa la collita ha estat molt baixa. Amb tot, explica que la cam-panya s’allarga fins ben entrat l’octubre, fins i tot a finals de mes, i s’ha de veure si es recupera la producció que pot sor-tir dels arbres en les pròximes setmanes.

Entre els avantatges del cultiu de la figa, Vidal esmenta el fet que els costos de producció de mà d’obra són pràcticament nuls fins que comença la recollida de la fruita dels arbres. Un altre punt a favor és que el productor pot conèixer bastant al dia els preus als quals arriba el producte al mercat, de manera que pot prendre decisions ràpides sobre la conveniència o no de recollir aquells dies per enviar més producte al mercat.

Mercabarna
Els preus que ha fet públics Mercabarna corresponents a dimarts situaven els imports mitjans de les figues, segons les varietats, entre els 2,5 i 3,5 euros el quilo, amb màxims de 4 euros. Les últimes dades oficials de la conselleria d’Acció Climàtica situa en mig miler les hectàrees destinades a Lleida al cultiu de les figues, amb coll de dama com una varietat estrella.
 
Les exportacions van arribar als 3 milions d’euros l’any passat
El sector fructícola de Lleida va exportar l’any passat figues per valor de més de tres milions d’euros, segons l’última informació oficial del minis-teri d’Indústria, Comerç i Turisme.
Jordi Vidal, per exemple, explica que, encara que part de la producció es comercialitza al mercat interior, el gruix té com a destinació Itàlia. Aquest és un dels principals compradors de la collita lleidatana, a més de Alemanya i França.

Amb tot, el consum de figues s’està incrementant al mercat interior. “Les figues es poden trobar cada vegada més als supermercats, quan fa uns anys era difícil veure’n fora dels establiments especialitzats, un senyal que el consum s’està generalitzant.
 
Varietats
A Lleida es conreen diferents varietats de figues, però la més estesa i tradicional és la coll de dama, molt apreciada als mercats per la seua gran qualitat.