Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

Cal Marina d'Anglesola i carnisseria Tacies de Tàrrega reben el Premi Nacional a Establiment Comercial Centenari de la Generalitat de Catalunya

19/11/2024

Cal Marina d'Anglesola i carnisseria Tacies de Tàrrega han rebut el Premi Nacional a Establiment Comercial Centenari de la Generalitat de Catalunya en la seva 24a edició, en un acte que va tenir lloc ahir dilluns 18 de novembre, a Barcelona, presidit per Salvador Illa, president de la Generalitat de Catalunya.

El bar-restaurant Cal Marina d'Anglesola i la carnisseria Tacies de Tàrrega, regentats actualment per la quarta generació familiar, van ser els únics establiments de les comarques de Lleida que van rebre aquest guardó, pels seus més de 100 anys d’activitat, juntament amb 17 establiments més de Catalunya.  

Diana Ruera, gerent de Cal Marina d'Anglesola, ha mostrat la seva satisfacció per aquest guardó “realment merescut pels meus besavis, avis i pares, que al llarg de tants anys d’esforç i sacrifici han aconseguit arribar fins aquí”, comenta. El negoci porta obert des del segle XIX quan era un lloc de parada i fonda per a les diligències i carruatges comercials que anaven de Barcelona a Balaguer. “Primer va funcionar com a bar i després, a principis del segle XX, la meva família va obrir el segon cinema de tota la demarcació; el primer era a Lleida i el segon a Anglesola. Primer, amb projeccions de cinema mut i després sonor (l’any 1932), fins que va tancar el 1979, perquè ja gairebé tothom tenia cotxe, havia obert la Big Ben i el jovent del poble marxava fora”, explica Ruera. “Va ser el 1994 quan els meus pares van decidir reconvertir la sala de cinema en l'actual restaurant”, comenta. Cal Marina és reconegut arreu de Catalunya fonamentalment pels grups d´agències de viatges que rep cada cap de setmana. “Oferim cuina tradicional catalana, caragols, etc. Els grups venen a esmorzar, visiten indrets turístics de l'Urgell i tornen a dinar, amb ball després de l’àpat. A hores d’ara ja tenim plens tots els caps de setmana del 2025”, assegura satisfeta Diana Ruera. 

Pel que fa a carnisseria Tacies de Tàrrega, que també ha rebut el premi de la Generalitat als més de cent anys de treball, el seu propietari, Antoni Tacies, assegura que “rebem aquest guardó amb molta emoció, perquè és un reconeixement a una trajectòria llarga de feina ben feta, sacrifici familiar i excel·lent producte”, un negoci que ja està en mans de la quarta generació: el seu fill Josep Maria. Tacies explica que la seva història es remunta al 1908, quan el seu avi, provinent d’Alfà, a la Segarra, tenia un ramat d’ovelles i va començar a comercialitzar la carn fins a muntar la primera carnisseria a la capital de l’Urgell. De mica en mica el negoci es va anar fent gran i “amb els anys vam arribar a tenir tres establiments a Tàrrega, amb molt d’esforç i molt sacrifici”, assegura Antoni Tacies. El secret segons ell, és precisament la constància i l’esforç, dues paraules que tots dos guardonats, Cal Marina d'Anglesola i carnisseria Tacies de Tàrrega, tenen al seu vocabulari i a la seva filosofia de vida.

La 24a Edició dels Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris de la Generalitat de Catalunya ha distingit als establiments comercials i als mercats municipals sedentaris i no sedentaris centenaris, en una de les tres categories (cent o més de cent anys d'història, cent cinquanta o més anys d'història i dos-cents o més anys d'història), pel reconeixement d'una trajectòria de servei i atenció al públic, mitjançant l'adaptació contínua a l'evolució de les necessitats de la ciutadania.