Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

Joan Talarn destaca la capacitat de lideratge de la Fira de l’Oli i la capitalitat de les Borges Blanques dins el sector

Borges Blanques

21/01/2024

El president de la Diputació ha participat a l’acte inaugural d’un certamen que suposa “el tret de sortida a 197 activitats firals en 115 municipis” de la demarcació

Aquesta activitat es recull en la Guia de Fires que edita la Diputació i ofereix unes dades que s’acosten a les existents al període previ a la pandèmia

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat la capacitat de lideratge de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues i la capitalitat de les Borges Blanques dins el sector, una valoració que ha fet durant l’acte inaugural de la 27a edició del certamen, que se celebrarà fins diumenge.

En el seu parlament, Talarn ha recordat que la Fira de l’Oli dona el tret de sortida a “197 activitats firals en 115 municipis de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran”, una xifra que supera en 14 els esdeveniments firals celebrats l’any 2023, amb la qual cosa “ens va col·locant ja en xifres pre-pandèmia”.

Unes fires que són el mecanisme a través del qual “cada municipi es reivindica davant els altres exhibint allò que millor sap fer” i que configuren un calendari que es recull en la Guia de Fires que la Diputació fa pública a través de la web del Patronat de Promoció Econòmica per tal d’ajudar a difondre les seves accions.

Centrant-se en la Fira de l’Oli, el president de la Diputació ha remarcat que estem assistint “a la gran transformació del certamen que planteja el consistori de les Borges Blanques, amb la voluntat de liderar des de l’empatia de la seva singularitat el sector català d’un dels millors productes amb accent lleidatà”, tal i com evidencia el lema ‘Les Borges Blanques, Capital de l’Oli’.

Un oli que “ningú no sap fer com el feu a les Garrigues”, que “és peça bàsica de la nostra gastronomia” i que també és “un dels identificadors culturals de les nostres terres”, i que, al llarg d’aquesta fira, serà protagonista a l’estand de la Diputació amb maridatges, tallers gastronòmics per a infants, degustacions de diferents panadons artesanals, demostracions culinàries, tasts i maridatges de productes agroalimentaris i tasts guiats de vins, de pa de ronyó, de cava, de tapes i una acció final de tast i degustació de plats elaborats pels cuiners i xefs dels nostres restaurants.

Per tot plegat, Talarn ha proclamat que “som una terra d’oli”, una evidència que des de la Diputació de Lleida es fa palesa amb l’obsequi d’oli a les visites institucionals; amb l’edició, l’any passat, del llibre ‘Una terra d’Oli’; amb fotografies i textos del llibre al calendari de la Diputació; o amb l’exposició, al mateix Palau de la Diputació, que al llarg de tot l’any reivindica l’oli de d’oliva com un dels valors afegits singulars de les Terres de Lleida.

La inauguració de la fira s’ha celebrat a l’Espai Gastronòmic del Pavelló de L’Oli sota la presidència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ha comptat també amb les intervencions de Josep R. Farran, alcalde de les Borges Blanques; Salvador Noguera, regidor de Promoció econòmica de l’Ajuntament; i Antoni Villas, president del Consell Comarcal de les Garrigues. També hi han assistit, entre d’altres, Meritxell Serret, consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, i Montse Bergés, delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, i per part de la Diputació, el vicepresident primer, Agustí Jiménez, el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, i els diputats Núria Palau, Antoni Carré, Marc Solanes, Joan Gilart, Rosalia Carnicé, Òscar Martínez, Rosa Maria Perelló i Estefania Rufach. Durant l’acte s’han projectat diferents vídeos, s’han lliurat diversos premis i distincions i ha actuat l’Orfeó El Terrall, que ha interpretat la ‘Cantada de l’oliver de les Garrigues’. En acabar, han efectuat un recorregut pel recinte firal durant el qual s’han aturat a l’estand de la Diputació de Lleida.

Amb posterioritat a la inauguració, Joan Talarn ha participat a l’acte de lliurament dels premis del Concurs d’Olis de la 27a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra de Les Borges Blanques-Les Garrigues, celebrat a l’Espai Gastronòmic del Pavelló de l’Oli, i en què també hi han intervingut l’alcalde Josep R. Farran, el regidor Salvador Noguera i el president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau.

En el seu parlament, Talarn ha felicitat els premiats, però també els productors, cooperatives i molins que han optat a les distincions, ja que “és el conjunt excepcional de les propostes presentades el que prestigia els olis distingits amb els guardons”, ha dit el president de la Diputació de Lleida.